سال 1404؛ سال سرمایه گذاری برای تولید
بنام افسونگر آفرینش؛ سال جدید بر تمامی هموطنان گرامی مبارک باد
مدیریت پرشین خبر، لحظات خوشی را برای شما آرزومند است.
به گزارش پرشین خبر، «لیلا محمدی» رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران) درباره توسعه شبکه نسل پنجم ارتباطی کشور که پژوهشگاه نیز در قالب بازوی پژوهشی آن را دنبال میکند، در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا اظهار داشت: براساس آخرین گزارش ارائه شده توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در پاییز سال ۱۴۰۳، در حال حاضر ۲ هزار و ۳۲۸ سایت نسل پنجم ارتباطی در نقاط مختلف کشور، نصب و راه اندازی شده است.
وی تاکید کرد: پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات با توجه به ماموریت خود در شناسایی تحولات فناورانه، سناریوی راه اندازی نسل پنجم ارتباطی را از سال ۱۳۹۳ همزمان با سایر کشورهای جهان، آغاز کرد. بر همین اساس، در مرداد سال ۱۳۹۹، نخستین پایلوت نسل پنجم ارتباطی در محل پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات راه اندازی شد. پس از راهاندازی موفقیت آمیز پایلوت، در گام بعد، اپراتورها به طراحی و راه اندازی سایتهای نسل پنجم در قالب طرحهای توسعه در کلان شهرها اقدام کردند که با وجود محدودیتهای زیاد به واسطه تحریمها، شهرهای بزرگ به ایستگاههای نسل پنجم ارتباطی مجهز شدند.
وی افزود: توسعه نسل پنجم ارتباطی در کشور ما با وجود اینکه هنوز تخصیص طیف فرکانسی بطور سراسری انجام نشده، قابل قبول است. در این رابطه نیز پژوهشگاه به عنوان مشاور سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، پیشنویس سند چشم انداز طیف فرکانسی پنجساله کشور از سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۷ را تدوین کرده است و به زودی واگذاری باندهای فرکانسی مربوط به نسل پنجم ارتباطی توسط سازمان تنظیم مقررات انجام میشود.
محمدی تصریح کرد: در حال حاضر پژوهشگاه تجهیز و استقرار آزمایشگاههای نسل چهارم ارتباطی را در بخش شبکه و کاربر را انجام داده و شرکتهای دانش بنیان و اپراتورهای مطرح داخلی از کاربران اصلی این خدمات پژوهشگاه هستند.
به گفته وی، طراحی آزمون و استخراج روالها و دستورالعملهای مربوط به تست و تایید نمونه تجهیزات نسل پنجم نیز انجام شده است که با تجهیز و استقرار آزمایشگاهها به زودی خدمات متمرکز به شرکتهای دانش بنیان، دانشگاهها و اپراتورها انجام خواهد شد. همچنانکه برای بومیسازی این فناوری در لایههای هسته و شبکه دسترسی، نیز برنامههایی را برای طراحی و ایجاد نمونه اولیه در دست اجرا دارد که تحقق کامل اهداف در این بخش، نیازمند حمایت و مشارکت بخش خصوصی است.
رئیس پژوهشگاه ارتباطات افزود: امروزه تلفیق هوش مصنوعی در شبکههای ارتباطی نوین از جمله نسل پنجم، افقهای جدیدی را در طراحی شبکههای سلولی به ارمغان آورده است که این موضوع، زمینه توسعه نسل ششم ارتباطی با تکیه بر هوش مصنوعی را مطرح میکند.
وی افزود: پژوهشگاه از سال ۱۴۰۰ بررسی رویکردها و جهتگیریهای فناورانه نسل ششم ارتباطی را شروع کرده است. مطالعات نشان میدهد که تا سال ۲۰۳۰، استانداردسازی نسل ششم ارتباطی نیز انجام خواهد شد. با توجه به سیاستهای کلان کشور در برنامه هفتم به ویژه در زمینه هوشمندسازی، توسعه فراگیر نسل پنجم شبکه ارتباطی و توجه به نسلهای آتی، یک ضرورت راهبردی است و برنامه پژوهشگاه هم این هست که در این زمینه مشابه قبل، پیشگام باشد.
محمدی در تشریح آخرین وضعیت ابررایانه سیمرغ که یکی از پروژههای بزرگ ایران در حوزه کلان داده است، افزود: ابررایانه سیمرغ، یکی از دستاوردهای مهم در حوزه پردازش کلان داده در کشور است که با راهبری و نظارت پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات انجام شده است. این پروژه با سرمایهگذاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری و با همکاری دانشگاه امیرکبیر در سال ۱۴۰۱ اجرا شد.
وی افزود: ابررایانه سیمرغ با ظرفیت پردازشی نیم پتافلاپس شروع به کار کرده و البته برنامهریزی برای افزایش ظرفیت آن به ۵ پتافلاپس نیز در دست انجام است. ابر رایانه سیمرغ با ارائه خدماتی مانند سکوی هوش مصنوعی به عنوان خدمت، سکوی تحلیل کلان داده و سکوی اینترنت اشیا به عنوان خدمت، میتواند در تصویرسازی، بازیسازی و پویانمایی، شبیهسازیهای علمی، هواشناسی، تحلیل دادههای ژنتیک و دیگر کاربردهای علمی که به توان پردازشی بالا نیاز دارند، مورد استفاده قرارگیرد.
محمدی تاکید کرد: تمامی پژوهشگران، مراکز پژوهشی و دانشگاهی کشور، مهندسان در صنایع مختلف، شرکتهای دانش بنیان، استارتاپها و همچنین سازمانهای دولتی و خصوصی از جمله بانکها، بیمارستانها، شهرداریهاو دیگر نهادها، از مشتریاناین ابررایانه هستند که برای انجام تحقیقات توسعه خدمات و یا تحلیل دادهها در کاربردهای استراتژیک و مهم کشور نیاز به بستر پردازشی قدرتمند دارند.